baby

Nordiske forældre har en unik måde at opdrage på

Der er naturlig vis forskel på forældre, børn og familier. Der er mange måder at opdrage sine børn på, også i de nordiske lande, men der er nogle træk eller principper, der er fælles for flertallet, og det er udtryk for en særlig holdning til børneopdragelse, der skaber opmærksomhed i andre dele af verden.

Kernen i den nordiske forældrestil er, at vi viser respekt for barnet, dets personlighed og ønsker.Også når barnet ikke lige opfører sig, som forældrene kunne ønsk, prøver vi at vise empati og respekt. Forældrene beder barnet om at stoppe, men så vidt muligt uden at kritisere barnet eller hæve stemmen og skælde ud.

Den nordiske opdragelseskultur handler meget om dialog; vi taler med vores børn, spørger dem, hvad de gerne vil, og selv når de råber og kaster sig på gulvet i supermarkedet, går vi langt for at spørge ind til hvorfor, frem for blot at skælde ud og trække dem afsted. En ting, der er helt udelukket, er at slå på vores børn.

Glade frie og selvstændige børn

Forskning har dokumenteret, at den kærlige måde at opdragene børnene på er med til at gøre børnene mentalt robuste, og det er med til at minimere risikoen for, at barnet får psykiske problemer senere i livet.

Resten af verden har fået øje på den nordiske opdragelse, og de læser bøger om den og besøger vores daginstitutioner i delegationer fra lande så langt væk som Japan, for at lære om, hvordan man opdrager blidt og får glade og selvstændige børn.

Vi sender vores børn i skole for at lære at læse og regne, men fra børnene er helt små, har vi fokus på, at de lærer at sige deres mening højt, være en del af et fællesskab og arbejde i grupper, og til at klare sig selv ved at cykle til og fra skole eller tage bussen for at besøge en kammerat.

Nordiske forældre tager deres børn med på råd, når der skal tages beslutninger i familien. Forældrene spørger børnene, hvad de har lyst til, og hvor de gerne vil hen på ferie. Det er en meget demokratisk måde at lede familien på, og børns rolle i familien skiller sig derfor ud i forhold til, hvad man ser andre steder i verden. Børn har medbestemmelse, og de voksne tager dem alvorligt.

Nordisk forældrestil skiller sig positivt ud

Vi hører fra tid til anden om udlændige, der er blevet rystet over et møde med nordiske forældre og børn. Det handler ofte om vores måde at lade vores babyer sove uden for i barnevognen året rundt, men også udelivet i børnehaverne med bålpladser overrasker mange.

Vi slipper vores børn løs i verden på en måde, som forældre ikke gør i resten af verden. Vi giver dem friheden til at klatre højt op i træer, og de står i køkkenet med en kniv i hånden og hjælpe med at skære grøntsager ud.

Det er godt for børnene både grov- og finmotorisk, samtidig med at de lærer noget om, hvad de er i stand til. Hvordan bruger jeg kniven, så jeg ikke skærer mig, og hvordan sætter jeg fødderne på grænene, så jeg ikke falder ned. Endelig giver det masser af selvtillid, når børn får lov til at prøve kræfter med forskellige opgaver, og de finder ud af, at det kan de også godt klare.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *